Wykonanie
            Łazanki piątkowe to bezmięsna wersja tegoż dania. Bardzo proste,a przy tym równie smaczne. Polecam szczególnie w dni kiedy nie mamy czasu na przygotowania obiadu. Wystarczy dzień wcześniej poświęcic chwilkę czasu( nie liczac gotowania 
kapusty, ale przy niej nie trzeba stac).

Składniki( na około 6 porcji):- 1kg 
kapusty kwaszonej- 3 dosyć duże 
cebule- około 300-350 g 
makaronu( ulubionego, polecam 
makaron łazanki lub moj numer 1 z zdjecia)- około pół szklanki 
oliwy z oliwek- 1 lyzka 
kminku( ja mialam jedynie mielony, wiec pol lyzeczki)-
sól i 
pieprz do smaku
 Makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy również 
kapustę do miękkości( trzeba próbować. Nie może być za miękka. W moim przypadku 1,5 h). W międzyczasie kroimy 
cebule w piórka i dusimy na niewielkim ogniu, na 
polowie ilośći wskazanej 
oliwy. Kiedy 
kapusta jest gotowa, oddcedzamy ją. Przelewamy zimną 
wodą i siekamy według uznania. Ja preferuję długie kawałki 
kapusty. Do brytfanki przekładamy 
cebulę, dolewamy resztę 
oliwy z oliwek, dorzucamy 
kapustę i podsmażamy całość. Dodajemy 
sól, 
kminek i sporą ilość 
pieprzu do smaku. Przekładamy 
makaron do brytfanki. Wszystko razem intensywnie mieszamy. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem do smaku.Smacznego:)
